Yulaf Hakkında Bilinmeyenler

yulafın faydaları, yulafın bilinmeyen yönleri, yulafın yararları neler

Yulaf, Demir, Karbonhidrat, Magnezyum ile B vitamini içerdiği gibi, aynı zamanda da enerji sağlıyor, kas kramplarını önlüyor ve idrar söktürür. Beslenme biçiminin içinde olmayan pek çok danışanın dahi, lezzetli tahılı sevmeye başladığını söylememizde kusur yoktur.  Ne olursa olsun bu gıdayı beslenme alışkanlıklarınız içine ekleyiniz ve sevdiğiniz bir gıda haline dönüştürmelisiniz. Hatta diyetinizde karbonhidratı düşük tutmak konusunda ısrarcı olan kişilerdenseniz yulaf sizin için biçilmez kaftan olacaktır. Diyabet hastaları özelikle karbonhidrat tüketirken çok dikkat etmeleri gerekir. Fakat diyabet hastalarının günde bir kez yulaf ezmesi yemesi gerektiğini özellikle vurgulamamız gerekmektedir. Tabi ki, sporcuların beslenmeleri içinde de tamamının vücut proteinine dönüştürmesi için yumurtanın yanında yulaf tüketilmelidir.yulafın faydaları, yulafın bilinmeyen yönleri, yulafın yararları neler

Şüphesiz ki, içeriğinde ki lif kaynaklarıdır. Yulaf müthiş bir lif kaynağı ile gerekli her iki lif türünü bünyesinde bulunduran mucize tahıl konumunda bir besinden biridir. Fakat yulafta ki beta glukan olarak bilinen çözünebilir lif yulaf ezmesine taşıdığı yüksek besinsel değeri veren tek madde diyebiliriz. Bağışıklık sistemini güçlendirirken, kan şekerini dengeler, kaslarınızı besler ve kalp sağlığını korumaktadır.

  • Beta glukan kolesterol seviyesinin düşmesine yardım etmektedir.
  • Kardiyovasküler rahatsızlık ile inme riskini önemli derecede azaltıyor.
  • Beta glukanlar vücudun bakteriyel enfeksiyonlara karşı vermiş olduğu tepkiyi destekleyip güçlendirerek bağışıklık sistemini geliştirmektedir.
  • Yulaf ezmesinin glisemik yükü de oldukça düşüktür ancak, kan şekeri üzerinde çok ama çok az etkisi vardır. Tip -2 diyabet hastaları için de beta glukanlar faydalı gibi görünmektedir, çünkü beta glukanlar kan şekerinin dengelenmesinde oldukça etkisi vardır.
  • İçeriğinde sadece bu besine özel bir polifenol antioksidan olan avenant bramide bulunuyor. Bu maddenin antiflammatuar etkisinin ve özellikle kalp sağlığı için faydalı olduğunu son araştırmalarda gözlemleyebiliyoruz.
  • Aynı zamanda ise; fosfor, selenium, potasyum, manganez ile birkaç milligram da demir içermektedir.

Zararı var mıdır?

Yulaf ezmesinin tüketilmemesi gereken bireyler dikkat etmeliler. Bu kişiler;

1-Gluten duyarlılığı olanlar vardır. Çölyak hastalığı gluten duyarlılığına verilebilecek en çarpıcı örneklerdendir, ancak pek çok kişi tam manasıyla çölyak hastası olması bile gluten karşı duyarlılık göstermektedir.

2- Dikkatli olması gereken ikinci grupta ise; ürik asitle ilintili sorunlar yaşayanlardır. Mesela gut ya da böbrek taşı olanlar; yulaf pürin içerir ki buda vücutta ki ürik asid oluşumunda ki etkili maddelerin var olmasına sebep olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir