Testere Kullanırken Geri Tepme Riski Olan İşler Nelerdir?

testere kullanımı, motorlu testere geri tepmesi, motorlu testere geri tepme riski

Testerenin dikkatli kullanılmaması halinde, çoğu iş prosedüründe geri tepme meydana gelmesi muhtemeldir. Doğru testere tekniğini öğrenmek ve ona göre kullanmak bu yüzden gereklidir. Daima, zincir freni çalışır halde olan bir motorlu testere kullanılmalıdır. Zincir freni ve atalet işlevi bölümünde daha fazla bilgi bulmak mümkündür. Başparmaklar ve parmaklar, tutma kollarının çevresine tamamen sarılmalıdır. Geri tepme durumunda testereyi yakalayabilmek için, testereyi kullanım sırasında sol başparmak daima ön tutma kolunun altında olmalıdır.testere kullanımı, motorlu testere geri tepmesi, motorlu testere geri tepme riski

NOT: GERİ TEPME BÖLGESİNE DİKKAT EDİLMELİ!

Geri tepme bölgesi, kılavuzun burnunun üst bölümüdür. Kılavuzun bu noktadan tatbik edilmesi, geri tepme riski oluşturur. Asla testerenin önemli bir geri tepme riski taşıyan bir bölümünü kullanarak kesim yapmayın! Geri tepme halinde, zincir keresteyi önce geri tepme kısmı ile kavrayacaktır. Testere ve bıçak, dönen zincirin kuvveti yardımı ile geriye ve yukarı doğru hızla itilir.

Dal kesme esnasında geri tepme riski

Dal kesme esnasında dikkatli olunmalıdır. Kılavuzun burnu alttaki ağaç gövdelerine, kütüklere, gizli dallara ve ya gövdelerin ucuna çarparak geri tepmeye sebep olabilir.

Ağaç kesimi ve enine kesim esnasında geri tepme riski

Ağaç kesimi öncesindeki hazırlık
Ağaç kesimi öncesinde, dal budarken ve ya ağaç kesimini önleyen çalıları ve ya küçük ağaçları keserken bir geri tepme riski olur. Dal budama esnasında bir çekme zinciri ile kesim yapılmalıdır. Asla omuz yüksekliğinin üstünde kesim yapılmamalıdır.

Ağaç kesimi ve enine kesim
Ağaç kesimi ve enine kesim esnasında, kılavuz ile ağaç gövdesine bir delik açmak istenebilir. Kılavuzun geri tepme kısmı doğrudan ağaç gövdesine dönük kalacak şekilde dikkatsizce kesim yapılır ise, geri tepme riski oluşur. Kılavuzun burnunu asla direk ağaca doğru tutmayarak en büyük geri tepme riski ortadan kaldırılabilir. Bu önerilere uyarak güvenli bir biçimde delik açılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir