Çıyan İlaçlaması Nasıl Yapılır?

çıyan ilaçlama, çıyan nasıl ilaçlanır, çıyan ilaçlaması yapma

Çıyan zehirli haşereler grubu içerisinde yer alan bir haşere olduğu gibi yaşadığı bölgeye ve türüne göre farklı zehirlilik derecesi ile farklı boyutlara sahip olan bu canlılar, örümcek ve böcek türleri ile beslendiği gibi insanlara da ciddi zararlar verebilmektedir. Genellikle sarı renkte görülen çiyan, 3cm ile 40 cm arasında değişen büyüklüğe sahiptir. Ağaçlık bölgelerde yaşayan ve toprak altında ya da ağaç ve taş kenarlarında yuva yapabilen bu haşereler, kırkayaklar ile benzerlik gösterir. Ancak kırkayak, çıyana oranla daha yavaş hareket ettiği gibi bazı çıyan türleri ile kırkayak türleri birbirinden ayırt edilmeyecek denli benzerdir. Bilhassa kış döneminde kapalı alanlara girerek, yaşamsal tehlike oluşturan çiyan ilaçlama yapılmadan mücadele edilmesi zor ve tehlikeli olan bir haşeredir. Hızlı bir şekilde üremesinin yanı sıra, hızlı hareket ettiği ve kuytu alanlarda gizlendiği için fark edilmeyen bu haşereler, dokunulması durumunda dahi zehir salgılayacağından, çıyan ile hiçbir şekilde temas edilmemeli ve bu haşerenin gezindiği alanlarda temizlik yapılmalıdır.çıyan ilaçlama, çıyan nasıl ilaçlanır, çıyan ilaçlaması yapma

Ev, iş yerleri, depo gibi alanlarda yuva yapabilen çiyan ile mücadele için Sağlık bakanlığının tasdikine sahip olan ilaçlar ile uygulama yapılmalıdır. Çıyan sokması ani ölümlere neden olabileceğinden, kapalı alanlarda bu haşere türüne rastlanması durumunda acil olarak bir ilaçlama firması tarafından hizmet alınmalıdır. Bireysel yöntemler ile bu haşerelerden kurtulmaya çalışmak çiyan sokması gibi tehlikeli durumlara yol açabileceğinden profesyonel şekilde çıyan ilaçlama yaptırmak bu canlılar ile mücadelede en etkili yöntem olacaktır.

Çıyan mücadelesi için sıvı ilaçlar kullanılarak buharlama ya da püskürtme tekniği ile uygulama yapılabildiği gibi toz formdaki ilaçlar da kullanılabilir. Ancak bu zehirlilere karşı en etkili mücadele yöntemi buharlama yöntemi ile gerçekleştirilen çıyan ilaçlama işlemidir. İyi gizlenebildiği için kuytu alanlara yuva yaparak fark edilemeyen bu canlılardan kurtulmak için lokal uygulamalar da sonuç vermeyeceği gibi dış mekanla bağlantısı olan alanlarda, dış mekan ilaçlamasının da yapılması gereklidir. Özellikle bodrum, bahçe ve çatı gibi alanlarda sık görülen çıyandan kurtulmak için etkili ilaçlar kullanılarak yapılan uygulamalar kesin çözüm vereceği gibi; basit ilaçlama teknikleri hiçbir etki sağlamayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir